Gå videre til innhold
Chris McCormick fra DOGA forteller om hvilke grep norske kommuner og næringsliv bør foreta for å bli mer miljøvennlige. Foto: Endre Simonsen.
Chris McCormick fra DOGA forteller om hvilke grep norske kommuner og næringsliv bør foreta for å bli mer miljøvennlige. Foto: Endre Simonsen.

Nyhet -

Norske byer og lokalsamfunn skal bli smartere.

For å takle de store og komplekse utfordringene Norge står overfor de kommende årene må kommuner ta i bruk smart teknologi og bli mer miljøvennlige. Et nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn skal nå vise vei.

- Norske kommuner og næringer jobber for islolert og er ikke nok samkjørte. Nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer skal samle Norge ved å fungere som en plattform for samarbeid, og gi en tydelig visjon for videre by- og lokalsamfunnsutvikling.

Dette sa rådgiver i DOGA Chris McCormick under sitt foredrag i Norges Varemesse sin hall E. Nasjonal veikart er et samarbeid mellom Smartbyene, Nordic Edge og utvalgte offentlige og private aktører fra hele landet. DOGA er initiativtakerne til prosjektet som finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet. Nasjonalt veikart skal hjelpe kommuner og fylkeskommuner med de store omveltningene de står overfor. De skal fremme innbyggernes livskvalitet, bidra til økt næringsutvikling, og samtidig ta hensyn til miljø og klima. Det ble satt av 65 millioner på statsbudsjettet til prosjektet. McCormick er klar på at penger ikke er nok. For å kunne nå FN sitt bærekraft mål innen 2030 må Norge samarbeide på tvers.

- Det er masse gode kunnskaper rundt om i landet og et helt hav av gode prosjekter. Selv om dette er rettet mot kommunene og fylkeskommunen, må vi også involvere næringslivet, investorer, akademia og ikke minst innbyggerne.

Prosjektet er nettopp ferdig med fase en. McCormick er tydelig på at rapporten ikke skal bli liggende i skuffer hos landets ordførere. DOGA har sett hvordan andre land har taklet den digitale overgangen, og ser at mange prosjekter stopper etter piloten. De ønsker å bygge videre på den norske velferdsmodellen hvor verdier som tillit, gjennomsiktighet og troverdighet gir en gunstig grobunn for å bygge gode, fremtidsrettede samfunn.

Nasjonalt veikart skal fremme utvikling av bærekraftige, produktive og tilpasningsdyktige byer. DOGA har lansert den første versjon, men men det skal være et dynamisk og levende dokument som kontinuerlig skal utvikles og bygges videre på.

Prosjektet går nå inn i fase 2 hvor en innovasjonskonkurranse pågår. Vinneren kåres i januar 2020. Selve prosjektet ferdigstilles i juni 2020.

Emner

Kontakter

Gunnar Glavin Nybø

Gunnar Glavin Nybø

Pressekontakt Administrerende Direktør 95768899

Møteplassen med de beste løsningene for bygg, bolig og anlegg.

Bygg Reis Deg AS utvikler, markedsfører og arrangerer møteplasser for byggenæringen som gir deltakerne økt kunnskapsdeling og konkurransekraft.

Bygg Reis Deg AS
CJ Hambros Plass 2D
0164 Oslo
Norge