Gå videre til innhold
Hanstad Barne- og ungdomsskole i Elverum
Hanstad Barne- og ungdomsskole i Elverum

Blogginnlegg -

Her sovner ingen barn på skolebenken

På Det Norske Byggemøtet 2018 kommer Whitney Austin Gray for å snakke om inneklima og hvilke helseeffekter vi oppnår ved gode og dårlige bygg og inneklima. Det er bakgrunnen for at vi tok kontakt med Hanstad barne- og ungdomsskole i Elverum for å høre hvordan de opplever forskjellen mellom nye klimavennlige bygg og tradisjonelle undervisningsbygg. Til skolestart i 2017 sto det klar en helt ny klasseromsfløy i massivtre. Kommunestyret hadde egentlig bestilt en ny midlertidig brakke, men dette ble det en endring på og nå ser det ut til at bygget kan bidra til å revolusjonere norsk byggenæring.

Rektor for glade og opplagte barn

Pål Klaveness er rektor på skolen og vi var nysgjerrig på hvordan han som ansvarlig for brukerne har opplevd prosessen og hvilke erfaringer de har med bruk av bygget. Byggeprosessen gikk veldig ryddig og fint for seg. Det var et godt samarbeid med de som hadde ansvar for å reise bygget og vi satte pris på at de hadde valgt lokale aktører sier Klaveness.

Vi opplever at både elever og lærere stortrives i dette bygget. Det er lyse klasserom, med store vinduer, høyt under taket og god lyddemping. Tak og vegger består av tre og det gjør noe med folk. Inneklimaet er godt både i forhold til luft og varme. Det er vanskelig å si hvordan forskjellen er mot den øvrige bygningsmassen, som ble bygget på 70-tallet, men det som er helt sikkert er at bygget har hatt en positiv effekt for skolemiljøet avslutter Pål Klaveness.

Kommunen tar tak i globale og nasjonale utfordringer.

Hans Erik Skari, som er enhetsleder for byggeprosjekter i eiendomsstaben i Elverum Kommune kan fortelle oss at kommunen har jobbet med en strategisk omstillingsprosess siden 2008 hvor de lagde en veileder for bruk av tre i Elverum.

Han forteller at i dette prosjektet ønsket man å ta tak i nasjonale klimaambisjoner og brekke de ned i lokale og administrative ambisjoner. Vi trakk en rød tråd fra store nasjonale utfordringer for å se på hvordan vi som administrasjon kunne bidra til byggenæringens grønne skifte. Vi ville bidra til økt produktivitet og klimaeffekter på bygg- og miljø. Kommunen brukte det nasjonale program for leverandørutvikling for å velge samarbeidspartnere. Gjennom et tett samarbeid med byggesaksavdelingen utfordret vi de eksisterende tekniske forskriftene og kom frem til mer smidige løsninger. Vi har fått en dispensasjon i 5 år hvor vi må jobbe med å dokumentere at bygget tilfredsstiller alle forhold slik at vi kan motta en ferdigstillelses attest for et permanent bygg.

Disse analysene er vi godt i gang med og om et år håper vi å ha et godt nok grunnlag for å kunne få de nødvendige godkjenninger.

Skolebygget kan resirkuleres

Opprinnelig bestilte kommunestyret en midlertidig brakke bygning for å dekke skolens arealbehov. Da tenkte vi med en gang at vi burde utvikle et midlertidig bygg, som kunne utvikles til et permanent bygg slik at det gir økt samfunnsverdi. Derfor ble dette løsningen og bygget er bygget som et stort byggesett og kan demonteres for å brukes andre steder.

Det er ingen isolasjon i veggene. Massivtreskivene på 34 centimeter gjør at byggeprosessen er forenklet og at det er mulig å demontere bygget og flytte eller gjenbruke det til andre formål. Vi støpte en betongflate og deretter tok byggeprosessen 3 måneder fra A til Å. Med en kraftig drill kan bygget demonteres og komme til nytte andre steder om nødvendig. Vårt mål er imidlertid å bygge på og utvide skolen med neste byggetrinn når dette kan godkjennes som permanente bygg sier Hans Erik Skari.

Skal gjenreise Elverums storhetstid

Hans Erik Skari er svært entusiastisk og positiv til prosjektet. Han drømmer om at det skal bli en ny æra for bygging i tre og at Elverum kommune kan bidra til næringsutvikling og utnytte skogen i mye større grad. Om 50 år er forhåpentligvis Elverum kommune en av landets rikeste kommuner igjen avslutter Skari.

Helse effekten er betydelig

Knut Skulberg er kommunelege i Elverum kommune og bekrefter at effekten for brukerne er betydelig. Vi gjennomfører kontinuerlige målinger av inneklimaet og etter ett års innhenting av data mener vi at massivtreet har en god effekt på temperatur og relativ luftfuktighet sier Skulberg. Vi har også målt kjemisk avgassing fra panelet og det er ingen negative effekter av det. Vi jobber imidlertid med å tilpasse systemet for å gjøre det enda bedre til å takle ekstreme temperaturer som vi har hatt i sommer. Tilbakemeldingene fra lærere og elevene er svært gode. Vi gjennomfører systematiske undersøkelser av helse, trivsel og prestasjoner som vi kan presentere for Det Norske Byggemøtet 2019 avslutter Skulberg.

Meld deg på Det Norske Byggemøtet 17.oktober her: Påmelding

Fakta om bygget:

Klasseromsfløyen er et massivtrebygg i 2 etasjer med 4 klasserom, 5 grupperom, 6 toaletter, 2 garderober, teknisk rom, renholdsrom og heis, totalt 591 kvadratmeter. Byggebudsjett er på 19,4 millioner kroner.

Totalleverandør Control AS har valgt lokale underleverandører til prosjektet: Elverum Hus AS (tømrerarbeider), Svensgaard Installasjon AS (elektro), YC-rør AS (VVS), Mestermur AS (betongsåle). Kone AS (heis), Polarvinduet AS (glass), BAS (anleggsgjerder og stillaser).

Kilder til artikkelen:

Pål Klaveness, rektor på Hanstad Barne- og ungdomsskole

Hans Erik Skari, enhetsleder for byggeprosjekter i Elverum Kommune

Knut Skulberg, kommunelege i Elverum Kommune. 

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Gunnar Glavin Nybø

Gunnar Glavin Nybø

Pressekontakt Administrerende Direktør 95768899
Frederik Horn

Frederik Horn

Pressekontakt Rådgiver innen markedsføring og kommunikasjon Markedsføring og kommunikasjon 99237849

Relatert innhold

Møteplassen med de beste løsningene for bygg, bolig og anlegg.

Bygg Reis Deg AS utvikler, markedsfører og arrangerer møteplasser for byggenæringen som gir deltakerne økt kunnskapsdeling og konkurransekraft.

Bygg Reis Deg AS

CJ Hambros Plass 2D
0164 Oslo
Norge